Jaarthema

Het nieuwe scoutsjaar (2014-2015) is van start gegaan en dit gaat uiteraard samen met een nieuw jaarthema. Dit jaar is dit Tent vol talent.

Met overtuiging koos de verbondsraad voor ‘Helden en Talenten’ onder de jaarleuze ‘TENT VOL TALENT’. Vanwaar die keuze?

Wel. Scouts en Gidsen Vlaanderen stelt in haar beleidsnota 2014-2017 dat ‘haar leden en leiding het spel van scouting spelen in een emotioneel veilige omgeving’. On-veiligheid is dus uit den boze: angst om er niet bij te horen, uitgelachen of gepest te worden ... Dat is niet wat wij verstaan onder scouting.
Laat ons nog algemener kijken. Angst en stress om niet te voldoen aan de verwachtingen, de focus op wat niet lukt ... vormen de perfecte mix om de woorden ‘talent’ en ‘held’ uit de woordenboeken te schrappen.

Zowel binnen als buiten scouting kunnen we het verschil maken! Scouts en gidsen kunnen, als ze willen, tegen die stroom ingaan en uitgaan van iemands talent.

Daar geloven wij echt in. Onze basispijler ‘ploegwerk’ typeert ons blijkbaar ten voeten uit: scouts vormen een groep waarin iedereen zijn rol mag spelen. Door dat talent te gebruiken, worden we soms sneller een held dan we denken.

Laat ons bewust worden van wat we allemaal doen. Wij zijn de beweging van het kamperen, rondtrekken, de expressieve creaties, technische hoogstandjes en geniale spelen. We staan dicht bij de natuur waarin iemand als beste de weg toont, een snuifje pittiger kookt, het vuur snel aan krijgt, glashelder zingt of de stevigste knoop legt. We zijn geen ploeg zonder die stille genieter met een heldengeheugen om de quizvraag op te lossen, zonder de onhandige trees die de groep heroïsch kan toespreken of de sloddervos die een luisterend oor is voor wie het moeilijk heeft.

Niet alleen verschillen in talent kunnen bij ons zegevieren, ook de groei van een talent verdient onze aandacht. Natuurlijk vraagt aandacht voor talenten een andere kijk bij kapoenen dan bij givers. Maar dat geeft de kans om te zoeken naar elk individueel talent, naar wat onze leden al kunnen en wat nog niet. Een kapoen die als een redenaar op een stoel staat en het spel uitlegt: dat is een talent, en nog uitzonderlijk voor die leeftijd ook. Een leid(st)er die dat doet, is een normale zaak, maar de ene doet dat al liever en met meer aanleg dan de andere. Zet die redenaars met hartelijke appreciatie op die stoel! Zoek bij de andere leden en leiding naar hun eigen talenten, en zet die met diezelfde hartelijkheid in de verf. Elke tak is een samenspel van talenten.

En dus vragen we jullie:

  • Help kapoenen bewustmaken van wat ze kunnen.
  • Bied de kabouter en welp die niet kunnen dansen, een estafette aan vanwege hun snelheid, maar vergeet de danshelden geen vette knipoog te geven.
  • Stel patrouilles jonggivers samen op basis van een talentenmix.
  • Bevestig het talent van een giver met een gepaste totem.
  • Maak jins bewust van hun talent, zodat ze ontdekken in welke tak ze het volgende jaar het best tot hun recht komen.
  • Leiding: gebruik je talent en wees zo een held voor je leden, dat is het beste loon dat je in scouting kan verdienen.
  • Laat een takraad bestaan uit taakverdelingen en keuzes die aansluiten op het talent van je medeleiding en jezelf.
  • Groepsleiding: je leiding feedback geven is nodig, kritisch en soms streng zijn ook. Maar vergeet niet om de talenten in je groepsraad te erkennen en te stimuleren.
  • En aan alle lezers: onze beweging kan elk talent gebruiken, ook ‘boven’ het groepsniveau. Aarzel niet om je talent voor te stellen in je district, gouw of bij een nationale ploeg! Je vindt er mensen zoals jullie, met meer passie dan tijd, een groter hart dan agenda.

Moet iedereen goed zijn inalles om een held te zijn? Of zien we onze tak, groep, district, gouw ... beter als een Tent vol talent? Wij zijn zeker dat jullie het antwoord kennen. Hecht er dit jaar maar eens extra belang aan.